Munn, Rådet

5 vanligste leppeproblemer. Hvordan håndtere dem?

Vi setter av mye tid til øyne, ansiktshud, hender, hår og kroppshud. Men ofte glemmer vi å stelle leppene våre ordentlig, de som er mest utsatt for uheldig ytre påvirkning. Vi vil liste opp noen få av de mest populære problemene med leppehuden samt løsningen på dem.

Først av alt bør vi snakke litt om leppenes anatomi. Leppene våre er dekket av et tynt lag stratum corneum, de har ikke talgkjertler og inneholder ikke mye melatonin – alt dette gjør at de er nesten «nakne» og frarøvet beskyttelse. Svært sensitive lepper og området rundt dem er lett å skade. Hva er de vanligste problemene?lepper.jpg

TØRRHET OG SPRUKKENHET

Sprukken leppehud er et svært vanlig problem uavhengig av utseende, kjønn eller alder. Det kan være flere grunner til det, som å slikke eller bite seg på leppene (av stress), tørr luft, lav temperatur, eller til og med leppesminke med permanent leppestift. Hvordan kjempe mot tørre lepper? Først må du slutte med å slikke eller bite dem, og begynne å beskytte dem med pomade, vaselin eller oljete pomader.

MUNNSÅR/ANGULAR CHEILITIS

Herpes simplex virus er lett å få på årstider med lavere immunforsvar. Det viktigste er god hygiene på leppene og området rundt dem, men også bruk av antiviralt middel som tørker ut munnsåret og helbreder leppene. Andre leppetilstander er angular cheilitis, som er en smertefull sprekk i hjørnet av leppene. Årsaken er hovedsaklig mangel på vitaminer, jern, dårlig hygiene i munnhulen eller bruk av antibiotika. I et slikt tilfelle bør du eliminere disse årsakene og bruke symptomatisk behandling med riktige legemidler.

RYNKER

Rynker i leppeområdet er et problem som dukker opp med alderen, men kan forsterkes ved å røyke sigaretter (såkalte «røykerynker») eller overdrevne ansiktsuttrykk (vridninger, smask, stramming eller smiling). Dessverre er det ikke mange kremmerker på markedet som forebygger rynker i leppeområdet, så alt som er igjen å gjøre er å bruke ansiktsserum mot rynker.

MISFARGINGER

Leppemisfarginger kan oppstå under hormonbehandling (som prevensjon), under graviditet eller overdreven UV-stråling. I tilfelle misfarging bør du bruke kremer med høyt UV-filter.

FORSVINNENDE KONTUR

Med tiden blir leppefargen mindre synlig. Pigmentet blekner og det tas for et aldringstegn. Løsningen på dette problemet er bare sminke – permanent for bedre resultater eller bare daglig bruk av leppestift, pomade eller lipliner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *